​“Bier bestaat voor 93% uit water en dat water pompen wij al sinds 1915 uit de 53 meter diepe bron. Dit water is ongeveer 800 jaar geleden gevallen in het gebied de Eiffel en de  Ardenne en stroomt onder een kleilaag. En deze kleilaag zorgt er voor dat het oppervlakte water het onder stromende water niet kan aantasten. Het is zuiver water, zeer zacht”. Met deze woorden startte gids Wien nadat hij ons welkom had geheten bij de bierbrouwerij Hertog Jan in het pittoreske Arcen.

Na dit inleidende verhaal en een stukje geschiedenis over de brouwerij kregen we allemaal een bekertje gevuld met dit zachte bronwater om het te proeven en de mededeling dit bekertje goed te bewaren voor tijdens de rondleiding.Via de moutzolder, waar we naar de typische geur van het mout mochten ruiken, liepen we trap op en af door de brouwerij en kwamen we aan in de brouwzaal, de keuken van de brouwerij, met de authentieke koperen brouwketels. Hier kregen we uitleg over het proces en het verschil tussen een pilsje en bier, onder- en bovengistend. De laatste, het Hertog Jan bier, wordt hier in Arcen gebrouwen door de brouwers Han, Steef, Lennart, Johan Roland en Gerard.De trap op naar de gist- en lagenkelder
Het gist wordt toegevoegd aan de vloeistof en deze zet alle suikers om in alcohol en koolzuur, hier wordt het bier in ongeveer 5 dagen tijd geboren waarna het wordt overgepompt naar de lagenkelder waar het wordt gerijpt. Na deze rijping is het klaar voor de consument.
 


En wij hadden de “pech” dat we via de rijpingskelder het pand moesten verlaten en daar nog enkele flesjes Hertog Jan Grand Prestige (10%) "mochten" proeven.
 
Na een goed uurtje, van alles geproefd te hebben en 144 treden op en af vertrokken we richting de Hertog Jan Proeverij aan de overkant van de weg waar we nog lekker hebben mochten genieten van de vele speciale Hertog Jan biertjes.
 
Deze rondleiding en proeverij voor de barcommissie van DSV werd ons aangeboden door de brouwer AB InBev.
 
bedankt!
 
 
O ja……………..
Hertog Jan is vernoemd naar de 13e-eeuwse hertog Jan I van Brabant die, naar verluidt, van feesten hield waar het bier rijkelijk vloeide. Wat dat betreft hebben wij wel het één en ander gemeen! En wil je ook graag onderdeel van de barcommissie worden, dan horen we dat graag. We kunnen nog wel enkele enthousiaste vrijwilligers gebruiken. PROOST

DSV Barcommisie Hertog Jan Brouwerij