Bono Barten (20) heeft afgelopen zondag voor de laatste keer het doel verdedigd van DSV 1. De talentvolle doelman staat volgend seizoen onder de lat bij hoofdklasser Gemert. "Het is een mooie uitdaging."

“Dit had ik niet durven dromen”
 
[door Arie Cornelissen]
 
Vanavond - dinsdag 30 mei - is Bono gepresenteerd bij zijn nieuwe club. Het is de afgelopen weken snel gegaan, vindt-ie. Na vier seizoenen DSV 1, van groen-wit, naar zwart-wit. Tijd voor een gesprek.
 
Van harte gefeliciteerd met je geweldige promotie!
Bono: “Bedankt. Ik ben er erg blij mee. Het is een flinke stap omhoog. Die kans wilde ik niet laten lopen.”
 
Was je verrast dat vv Gemert je wilde hebben?
“Ja. Het is de eerste keer dat ik zelf persoonlijk ben benaderd door een andere club. En dan nog wel een vereniging die vier klassen hoger speelt dan DSV, dat had ik niet durven dromen. Een tweedeklasser, daar had ik misschien wel een keer op gehoopt.”
 
Hoe kwam vv Gemert bij jou terecht?
“Ze kregen een tip van iemand uit de regio. Door de nominatie en later het winnen van het Gala Amateur voetbal (beste keeper in de 2e tot en met de 5e klasse), nam hun belangstelling toe en hebben ze me uitgenodigd voor een training. Nee, ze hebben me niet wekenlang zelf gevolgd.”


 
Die proeftraining was dan zeker wel spannend?
“Nou, dat kun je wel zeggen. Ik ben onderhanden genomen door de keeperstrainer. Duiken, vangen, voetenwerk, balbehandeling. De keeperstrainer was positief verrast, zei hij. Daarna mocht ik op gesprek met twee personen van de technische commissie. Mijn vader was daar ook bij, ja, als ‘zaakwaarnemer’.”
 
Wat gaf de technische commissie aan?
“Ze zochten een geduchte concurrent voor de huidige doelman. Het wordt voor komend seizoen een open strijd. De voorbereiding zal uitwijzen wie gaat keepen.”
 
Wat gaf voor jou de doorslag om te kiezen voor vv Gemert?
Het niveau, de werkwijze en de mensen. Mijn eerste indruk is dat het qua omgang en benadering veel op DSV lijkt, alleen dan in de hoofdklasse. Toch heb ik er wel ff over nagedacht, hoor. Bij DSV heb ik het tenslotte ook super naar mijn zin. Heb veel vrienden in ons team. Maar als ik het niet zou doen, zou ik later zeker spijt krijgen.”
 
Ligt de lat hoog bij vv Gemert?
“De doelstelling is een plaats bij de eerste vier in de eindklassering en promotie naar de derde divisie.
We trainen drie keer in de week. Dat zegt iets over de ambities. Ze spelen gemiddeld voor 800 toeschouwers. En volgend jaar komt Udi ’19 weer terug in de hoofdklasse, daar kunnen er zomaar 2.000 op afkomen. Prachtig.”Wat verwacht je, hoe liggen jouw kansen?
“Ik ga er vol voor en hoop dat ik eerste keus word. Mocht het niet zo zijn, dan speel ik naar verwachting wel diverse oefenwedstrijden en de bekerwedstrijden. Dus sowieso doe ik ervaring op”.
 
Hoe zijn de reacties op je overstap tot nu toe?
“Hartstikke leuk. Iedereen gunt het me. Velen vinden het ook jammer dat ik vertrek. Niet voor iedereen komt het onverwacht. Jan Schipper, mijn keeperstrainer bij DSV denkt dat ik het moet kunnen. De praktijk zal moet uitwijzen of dat zo is.”
 
Waar kijk je bij DSV met het meeste plezier op terug?”
Mijn debuut in de uitwedstrijd tegen Toxandria als 15-jarige en ook de derby’s tegen Olympia waren speciaal. Maar het allermooiste was natuurlijk de promotie naar de vierde klasse in de wedstrijd tegen De Zwaluw.”
 
Wat ga je het meest missen bij DSV?
“Ha, ha. Ik denk de derde helft. Altijd supergezellig. Maar Gemert liet al weten ook een gezellige club te zijn met een vaak volle kantine.”
 
Wat is je persoonlijke ambitie voor de verre toekomst? Helmond Sport?
“Nou, laat ik eerst eens proberen in de basis bij Gemert te komen. Dat zou al schitterend zijn. Wie weet hoe het loopt. Ik hoorde dat de deur bij DSV altijd voor me open blijft staan in de toekomst.”