Sint Anthonis – In de winterstop is het tijd om vooruit- en terug te blikken. Een gesprek met DSV 1-coach Steef Peters. Ook  aanvoerder Rens Peters en de terugknokkende spits, Stijn van den Broek, komen aan het woord. “We moeten een periodetitel pakken.”

[door Arie Cornelissen]
 
Coach Steef Peters kijkt met plezier terug op de eerste seizoenshelft.
“We hebben het goed gedaan. We staan vierde in de stand. Dat is prima. Zeker als ik het vergelijk met de ranglijst van vorig seizoen tijdens de winterstop. Toen stonden we tiende. De kracht is dat we toen rustig zijn gebleven en goed zijn blijven trainen en knokken. Die lijn hebben we dit jaar doorgetrokken.”
 
Gewaardeerde krachten als Joppe van den Heuvel en Rio Groot waren er dit seizoen niet meer bij, omdat ze privé voor een jaar een andere route kozen.  Dat was een tegenvaller, maar kwam volgens Steef niet onverwacht.
“Ik weet dat ik een jonge groep heb. De oudste is 24 jaar. Dat er dan elk seizoen een of twee spelers moeten ontbreken vanwege stages in het buitenland of zo, daar hou ik rekening mee. Kijk, Joppe en Rio zijn beiden aanvallend ingestelde spelers. Met het team heb ik de andere speelwijze die dan nodig is, besproken. We zijn er vol voor gegaan.”
 
Het wegvallen van spits Stijn van den Broek was voor de coach een flinke domper.
“Vooral voor Stijn zelf natuurlijk. Enorm balen. Het was een klap, ook voor het team. Maar we hebben veerkracht getoond. Luuk Rühl heeft het prima op die positie gedaan en we hebben met z’n allen laten zien veerkrachtig te zijn. Tegen toppers als SES en Estria kwamen we achter te staan. In beide wedstrijden hebben we uiteindelijk een resultaat gehaald. Alleen tegen Milsbeek en Siol hebben we onnodig punten laten liggen. Voor het overige hebben we het maximale eruit gehaald. Zeker in deze competitie, waarin de top breder is geworden en er meer concurrentie is.”
 

Aanvoerder Rens Peters

Aanvoerder Rens Peters (24) is tot nu toe ‘gematigd tevreden’. Rens: “We staan er goed voor. Het wegvallen van Stijn in het begin van het seizoen was een forse tegenvaller, maar Luuk Rühl heeft het prima gedaan. Wel geven we teveel goals weg. Dat moet beter.”Rens zit in zijn zesde seizoen en heeft het eerste elftal zien groeien. “Het is genieten. Er zijn geen groepjes binnen het team, iedereen knokt voor elkaar. En we hebben met de trainer een goede klik. Ik vind dat we vol voor een periodetitel moeten gaan. We hebben de spelers ervoor en normaal gesproken presteren we in de tweede seizoenshelft beter. Ik heb er nog altijd veel plezier in.”
 


Wat  zie je als positieve verrassingen?
Luuk heeft me enorm verrast, na zijn uitstapje bij de lagere senioren. Niet alleen door zijn goals en assists. Ook door zijn mentaliteit en enthousiasme. Vanaf de eerste training heeft hij zich goed en positief laten zien. Dat werkt aanstekelijk op de groep. Verder vind ik Sjors Cornelissen gegroeid op het middenveld en dat Teun Vloet een basisplek heeft veroverd, vind ik knap van hem. Benjamin van Zanten speelde een geweldige voorbereiding, raakte geblesseerd en is nu weer op de weg terug. Rik Groot is super bezig, heeft nog geen minuut gemist en voor de manier waarop keeper Rens van Tienen zich manifesteert, heb ik veel waardering. In mijn ogen hoort hij bij de beste keepers van deze klasse. Maar bovenal ben ik trots op de groep en op de manier waarop de spelers er samen voor gaan.”
 
Ook spelers geven aan de chemie in de groep te prijzen. Wat is jouw aandeel hierin als coach?
“Vanaf het moment dat ik 2,5 jaar geleden als coach begon, ben ik hiermee bezig. Focus moet liggen op je medespelers en het team, heb ik gezegd tegen de jongens. Geen energie meer steken in discussies met de scheids, met vingertjes naar elkaar wijzen, de staat van het veld of andere randzaken. Je moet met én voor elkaar willen voetballen. De trainingen bouw ik ook zo op, dat er veel van elkaar wordt gevraagd. Via allerlei korte, kleine partijvormen bijvoorbeeld. Dit komt ook het voetballend vermogen ten goede. Ik vind dan ook dat we op dat terrein vooruit zijn gegaan. Plezier hebben en hard trainen zijn voorwaarden voor goede prestaties.”
 
Wat is je doel voor dit seizoen?
“Natuurlijk is het fantastisch als we een periodetitel kunnen pakken. Maar het gaat mij vooral om beter te worden. Dan komen de prestaties vanzelf.”
 
Waar kan DSV nog beter in worden?
In het strafschopgebied moeten we meer ‘killen’. Eerder schieten, rücksichtlozer zijn in de afronding.
Dat ‘killen’ geldt ook voor de verdediging, het mag op momenten rigoureuzer, zakelijker
Te vaak moeten we met moeite een overwinning over de streep trekken. Je maakt het jezelf zoveel gemakkelijker als we een wedstrijd kunnen ‘dood’ maken. En we moeten constanter worden.”
 

Spits Stijn van den Broek

Spits Stijn van den Broek (19) was vorig seizoen dé revelatie. In zijn debuutjaar scoorde hij 26 goals. Stijn: “Ik had enorm veel zin in het nieuwe seizoen. Het was voor mij een grote tegenvaller toen ik in de bekerwedstrijd tegen Excellent in september van het veld moest met een gebroken enkel en gescheurde enkelbanden. Maar mede dankzij de goede ondersteuning van onder anderen fysio Marko Brisko ben ik nu bijna speelklaar.""Ik heb vier maanden aan mijn herstel gewerkt. Mij is geadviseerd om nog minimaal vier intensieve trainingen af te werken en dan pas een wedstrijd te spelen. Dus de match tegen Hapse Boys moet haalbaar zijn. Het balgevoel is terug, schieten gaat goed en van de trainingen heb ik niet al teveel reactie op mijn enkel gekregen. Dat is positief. Ja, we moeten gaan voor het maximale. Zelfs de titel zet ik niet uit mijn hoofd. We zien wel waar het eindigt!"
 


Zit er nog veel rek in deze groep?
“Dat vind ik wel. Het is een jonge groep. Als we deze jongens bij elkaar houden, dan kán op termijn de derde klasse erin zitten. Al moet je wel reëel blijven. Het verschil tussen de vierde en derde klasse is groot. En onze basiswaardige groep is met 16 á 17 spelers niet bijzonder ruim als ik dat vergelijk bijvoorbeeld met koploper Hapse Boys.”
 
Wel speciaal dat je de competitie op 20 januari hervat tegen juist die Hapse Boys?
“Ja. Dat wordt een geweldige wedstrijd. Tegen het team zeg ik ook altijd: dit zijn de wedstrijden waar het om gaat, waar je voetballer voor bent geworden. Hapse Boys is het beste team van de competitie. Met kwalitatief prima spelers en de meest brede en uitgebalanceerde selectie. Ik ken de spelers en de staf daar goed, ik heb er gewoond en gevoetbald. Het wordt een uitdaging, maar we zijn niet kansloos. Normaal gesproken is Stijn van den Broek er dan ook weer bij. We gaan er vol voor.”
 
Je bent nu in je derde seizoen als hoofdtrainer. Plak je er nog een nieuwe periode aan vast?
“Met het bestuur heb ik afgesproken dat we na de winterstop om de tafel gaan. Ik sta voor alles open en zie wel wat de toekomst brengt”