DSV verslaat Fiducia in knotsgekke, ‘rood-gele’ derby De rips 12-10 -'14


De Rips – Als een scheidsrechter de hoofdrol opeist, is de wedstrijd meestal niet goed. DSV trok in de slotfase de winst binnen in een match die bol stond van de emotie: tijdelijk gestaakt, acht gele en drie rode kaarten (waarvan één direct-rood) én lomp Fiducia-voetbal. De herboren Luuk Rühl deed het enige wat in zo’n situatie belangrijk is, de winnende binnenschieten.

Door Arie Cornelissen
 
Na afloop veel breed lachende DSV-supporters, onder het motto ‘eind goed, al goed’. De groen-witten begonnen echter matig aan de wedstrijd, die –mede door de zeer geslaagde ‘wandel-naar-Rips-actie’- bijgewoond werd door een groot leger fans uit Sint Tunnis. In de negende minuut hield Luuk Rühl de aan de linkerkant het strafschopgebied binnenvliegende Fiducia-aanvaller even vast bij het shirt. De scheids twijfelde niet en legde de bal op de stip. Frank Aarts schoot onberispelijk binnen (1-0). Nog geen vier minuten later mocht ook DSV aanleggen voor een strafschop, nadat Luuk Rühl tegen de benen werd getikt bij een passeeractie. Laurens Willems bleef koel (1-1). De gelijkmaker werd met een klaterend applaus begroet, wat erop wees dat de DSV-supporters in Rips ruim in de meerderheid waren. Even leek het erop alsof de Sint Tunnisse ploeg kon doorpakken, maar er werd veel balverlies geleden en enkele riante kansen werden gemist. De schoten van Bas van den Heuvel en Wouter Fleuren vlogen ruim over. Tom lobte oog-in-oog met keeper Thijs Verrijt net te zacht en ook Rens Peters lukte het niet om DSV aan de verdiende leiding te brengen. In de 44ste minuut gaf Bas van den Heuvel na een prachtige actie op rechts scherp voor, maar Rens lukte het niet om de voet tegen de bal te drukken. In de laatste minuut leek er weinig aan de hand, totdat plotseling libero Marius Peeters ter aarde stortte. De scheids riep al ‘aajajaaaahh’, terwijl hij zelfverzekerd naar de ‘plaats delict’ liep. Toon van Zeeland kreeg rood, omdat hij een slaande beweging maakte naar Marius. DSV ging de rust in met de gedachte dat ze in de tweede helft met een man meer verder kon spelen.
Het kansenfestival ging direct na rust gewoon door. Rens Peters miste een grote schietkans na een actie op links van Bas van den Heuvel. DSV leek door het grote aantal kansen én een man meer, op een zekere zege af te koersen. De schrik was dan ook enorm toen Fiducia even later onverwacht de leiding nam. Bij een snelle uitbraak kapte Marijn Verheggen zich op links aan de zijkant van het strafschopgebied knap vrij en schoot uit een scherpe hoek fenomenaal in de rechterkruising. Een fantastische once-in-a-lifetime-goal (2-1). Dat was slikken voor DSV, dat echter de moed niet opgaf. In de 55ste minuut bracht Luuk Rühl de stand alweer in evenwicht. De snelle spits kopte met een slimme schamp-kopbal uit een vrije trap van Laurens Willems prachtig raak (2-2).
DSV had nog ruim een half uur om op jacht te gaan naar de zege. Plotseling liep de scheids echter naar de dugout van Fiducia en wees daarna  resoluut met twee armen in de richting van de kleedkamer. De man in het zwart staakte de wedstrijd omdat hij niet gediend was van het taalgebruik uit de Ripse dugout op zijn leiding.  Een afkoelingsperiode van 10 minuten volgde. Coach Kees van den Heuvel bracht met Dion Gerrits (na een lange blessure weer terug) en Frank Nabuurs vers bloed voor het eindoffensief. Hoewel DSV niet altijd de goede keuzes maakte in de aanvalsopzet, bleef het kansen regenen. Bas van den Heuvel kopte naast na een voorzet van Luuk. Rens miste een grote schietkans, net als Bas. Frank Nabuurs schoot na een pirouette net naast en Tom Arts zag zijn geplaatste schot door de goed keepende Thijs Verrijt met de vingertoppen gered worden. Kort voor tijd maakte Frank Nabuurs een mooie passeeractie op rechts. Zijn voorzet werd door Tom Arts voor de voeten geknikt van Luuk Rühl. Luuk –die goed speelde- knalde de bevrijdende overwiningstreffer in de touwen. Op dat moment speelde Fiducia al een tijdje met negen man, omdat de blauw-witten meer oog hadden voor de benen dan voor de bal. Als klap op de vuurpijl ‘beloonde’ de scheids ook Rick van Oorschot vlak voor tijd met de rode kaart (2 x geel), nadat hij met een lompe overtreding zijn frustratie botvierde.
 
Analyse
Soms is een aantekeningenboekje te klein. Dit was zo’n wedstrijd, waarin amper bij te houden was wat er allemaal gebeurde. De scheids eiste een hoofdrol op. Vanaf het begin nadrukkelijk aanwezig door veel te fluiten. Het stilleggen van de wedstrijd, kwam vreemd over. Fiducia haalde zichzelf uit het spel met veel te forse overtredingen. En de drie rode kaarten (twee x 2 x geel en 1 x direct rood) zorgden ervoor dat een nederlaag niet uit kon blijven. Voetbaltechnisch speelde DSV een matige wedstrijd. Veel foute passes. Positief was dat de groen-witten zich niet uit de tent lieten lokken en het hoofd koel hielden. De overwinning was ook een gebaar naar de fantastische DSV-supporters die zo massaal hun ploeg steunden. Luuk Rühl maakte de beslissende treffer, een bekroning van zijn goede wedstrijd. Af en toe waren er weer de van de ‘Tovenaar van de Toven’ bekende flitsen te zien. Zijn vorm stijgt en dat is mooi.