Het Oelbroecktoernooi dat zijn oorsprong vond in 1990, werd zaterdag 16 mei jongstleden voor het eerst gewonnen door DSV. Na 19 gespeelde toernooien (in 1999 was er geen toernooi) mocht de organiserende club zich toch eindelijk de beste noemen.

Nadat de voorbereiding net als andere jaren enkele afmeldingen opleverde, kon het toernooi toch van start gaan, met dank aan de A1 van DSV. Het team dat voor de zoveelste keer het gat op moest vullen. Dit jaar waren er drie teams die vroegtijdig afhaakten in verband met nacompetitie van het eerste elftal. Dit ieder jaar terugkerende ongemak heeft de organisatie van het toernooi aan het denken gezet. Door het afmelden van teams moet er elk jaar weer gesneden worden in het schema, dit vaak tot ergernis van de deelnemende teams.

Het toernooi startte deze dag met zes teams, onderverdeeld in twee poules van drie. In poule 1 werd al snel duidelijk dat Excellent en vv Venhorst door zouden gaan naar de kruisfinales. Het jonge team uit Sint Anthonis verloor zijn eerste twee wedstrijden en werd daarmee laatste in poule 1. In poule 2 was het tot en met de laatste wedstrijd spannend wie er samen met SVEB uit Broekhuizen mee dong naar een plek in de kruisfinales. De beslissing viel in de wedstrijd tussen DSV en Vianen Vooruit. Door een gelijkspel werd het DSV dat zich als laatste team plaatste voor de kruisfinales.

De kruisfinales bestond uit de wedstrijden vv Venhorst – DSV en SVEB – Excellent. De wedstrijd tussen Venhorst en DSV werd afgesloten zonder doelpunten, waardoor strafschoppen de finalist moesten bepalen. DSV bleek het beste bestand tegen de zenuwen, waardoor deze met drie gelijke spelen(!) de finale van het toernooi bereikte. In de andere kruisfinale versloeg SVEB de manschappen uit Oploo. Waardoor de finale uit twee teams uit poule 2 bestond.

DSV – dat deze dag nog geen enkele keer gewonnen had – kon in deze wedstrijd voor het eerst een overwinning pakken in de reguliere speeltijd. Het werd een spannende wedstrijd waarin SVEB op voorsprong kwam, na een prachtige vrije trap van Tom Aerts. Dit leek voor DSV de genade klap te beteken, totdat Marius Peeters in het strafschopgebied van SVEB onderuit gehaald werd. De benutte strafschop leverde de gelijkmaker op voor de mannen uit Sint Anthonis. Dit was trouwens het tweede doelpunt van het toernooi voor DSV (beide benut vanaf de penaltystip). Na de gelijkmaker werd DSV dreigender en kon Roy van Bree een minuut voor tijd het winnende doelpunt maken, waardoor de groen-witten eindelijk eens het toernooi op hun naam konden schrijven.

Excellent ging er dit jaar opnieuw vandoor met de ‘Sportiviteitbeker’. Beste speler en de beste keeper van het toernooi gingen dit jaar allebei naar SVEB. De jury vond Tom Aerts beste speler van het toernooi en zag in John Tissen de beste doelverdediger. Voor het tweede achtereenvolgende jaar bestond de jury uit Stan van Raaij en Patrick van der Sterren.

Na een dag vol met voetbal kon de organisatie alsnog terugkijken op een geslaagd toernooi. Het is alleen te hopen dat er volgend jaar een toernooi georganiseerd kan worden met meer dan zes teams.

Einduitslag Oelbroecktoernooi ‘09
1. DSV
2. SVEB
3. vv Venhorst
4. Excellent
5. DSV A1
6. Vianen Vooruit