”Er is geen reden om te stoppen”
 
Voetbal: Maarten Sommers is al 18 jaar bij BSV Brochterbeck de man voor elke inzet
 
Door Oscar Hubrich
 
Ibbenbüren. Met 54 jaar zijn de meeste voetbalcarrières ten einde of men sluit zich aan bij de veteranen. Echter niet bij Maarten Sommers. Hij heeft nog genoeg kracht en geestdrift voor het seniorenvoetbal. Sinds bijna 18 jaar staat hij voor het Eerste en Tweede van BSV Brochterbeck alsmede de veteranen tussen de palen. Bovendien helpt hij dit jaar Preussen Lengerich bij de interregionale 50+ Kampioenswedstrijden.”Ik ben nog zo fit dat ik nog meekan. Er is geen reden om te stoppen”, zegt de keeper.
Aangespoord wordt hij door zijn trots en hartstocht voor het voetbal. “Ik zou graag in een sterke divisie als de districtsdivisie A tonen, dat ik nog steeds goed ben”. Dat bevestigt zijn trainer Hubertus Ahmann. “Hij heeft getoond dat hij het kan. Daarom komt hij ook naar zijn wedstrijden”. Daarbij komt zijn instelling. “Maarten is altijd present en super gemotiveerd. Hij is er met hart en ziel bij”, complimenteert Ahmann de doelman. Als Sommers niet speelt, fotografeert hij de wedstrijden van BSV Brochterbeck. Bovendien geeft hij bij de vereniging keeperstraining, waaraan ook de sluitpost van Dörenthe Daniel Brügge deelneemt.
Daarvoor had Maarten Sommers zijn zoon Pierre vanaf de junioren in Brochterbeck en later ook bij ISV training gegeven. Nu spelen vader en de 32 jaar jongere zoon samen in een team. “Dat is in deze afdeling in de Kreisliga A, denk ik, nog nooit vertoond”, zegt Maarten Sommers. Daarnaast spelen met hen beiden ook enkele junioren die Sommers vroeger getraind heeft.
Zijn eigen carrière is Maarten Sommers in zijn geboortedorp St. Anthonis in Nederland begonnen. Daar heeft hij in alle jeugdteams gespeeld, maar na een jaar bij de senioren moest hij stoppen: “Ik had een meniscus-operatie en vanwege mijn studie was er geen tijd voor voetbal”, kijkt Sommers terug.
Zijn weg naar Brochterbeck verliep ongewoon. Hij heeft hotelmanagement gestudeerd en zich in de tussentijd door joggen en fitness-studios fit gehouden. Na buitenlandse studies in Frankrijk en de VS kwam Sommers na zijn studie en twee en een half jaar werk in Parijs naar Duitsland.
Eerst werkte hij in de horeca in Düsseldorf en Münster. Daarna leidde hij de Eissporthalle in Münster gedurende 12 jaar en speelde ondertussen ijshockey. Daarin ziet hij naast trimlopen ook de reden van zijn fitheid. “In de tijd tussen 35 en 40 doen veel mannen meestal minder aan sport. In die tijd heb ik intensief ijshockey in een team gespeeld en ben daardoor fit gebleven.”
Van de lichamelijke belasting ziet Maarten Sommers duidelijke verschillen: “Voetbal is inspannend, maar ijshockey is een bikkelsport. Men heeft buitengewone kracht nodig, om explosief op het ijs te zijn.” Daarmee bedoel ik vooral het steeds maar weer versnellen en het abrupte remmen.
Gedurende de tijd in de IJshal werd hij zelfstandige franchiser van een grote Burger-keten. In 1998 verhuisde Sommers met zijn familie naar Brochterbeck. Meteen is hij op zoek gegaan naar een voetbalvereniging. “Ik wilde een voetbalteam voor mijn drie en een half-jarige zoon en ook zelf als trainer meedoen’, licht Sommers toe hoe hij BSV terecht is gekomen. Terwijl hij zijn zoon getraind heeft begon Sommers op 36-jarigen leeftijd weer bij de veteranen maar merkte al snel dat hij zin in meer heeft.”Ik heb een doel nodig om mij in een sterke divisie te bewijzen. Dan lever ik ook betere prestaties”, heeft de 54-jarige zichzelf opgelegd.
Wanneer Maarten Sommers stopt? “Ik speel net zolang tot ik het eerste en tweede elftal met mijn kwaliteit verder help. Er is geen tijdslimiet”, meent de Nederlander. Wanneer ik met het voetbal zou stoppen, wil ik toch nog actief blijven. “Dan ga ik op zoek naar een nieuw doel en dwing mezelf verder te blijven sporten”.
Maar tot die tijd is de doelman nog veel van plan. Naast het lopende Kreisliga-seizoen vindt er in het weekend over twee weken een belangrijke gebeurtenis plaats. Nadat hij de 50+ Preussen Lengerich bij de Duitse kampioenschappen al geholpen heeft, neemt hij met hen aan de West-Duitse 50+ kampioenschap in Duisburg deel.
 
Sommers Hoogtepunt uit 18 jaar BSV
 
 Op de laatste speeldag van de Kreisliga B1 2007/08 trad de BSV Brochterbeck bij koploper Türkiyem Spor Ibbenbüren aan. De BSV had een punt minder en moest voor de promotie in de Kreisliga drie punten halen. “Het was bijzonder dat 1500 toeschouwers naar een Kreisliga B-wedstrijd zijn gekomen”, meent Maarten Sommers, die in deze partij echter niet werd ingezet. De gasten lukten het met een 2-0 uitoverwinning de promotie naar de A-Liga. Na drie jaar degradeerde BSV weer, maar sinds het laatste seizoen is hij er weer bij. “Het is mooi dat ik in het jaar van promotie 12 wedstrijden en in het laatste jaar toch nog vijf keer mee mocht doen”, blikt Sommers met plezier terug over de keren dat hij werd ingezet.